Denk aan de veiligheid van uw huisdieren tijdens de feestdagen.

De eindejaarsperiode is ook voor onze huisdieren een leuke tijd. We zijn meer thuis tijdens de donkere dagen en er gebeuren in huis interessante zaken. Veel mooie dingen die plots in de woonkamer staan en er komen veel lekkere geuren uit de keuken. Er komt veel leuk bezoek en er valt wel eens iets van de tafel. Laat ons eens even stilstaan bij de risico’s. Ik sprokkelde enkele interessante weetjes over de gevaren van eindejaar.

Feesteten:

Ook onze huisdieren worden vaak getrakteerd tijdens de eindejaarsperiode maar zeer veel van onze traditionele feestmaaltijden kunnen giftig zijn voor onze huisdieren, zelfs in kleine hoeveelheden.

Chocolade bevat theobromine en is giftig voor honden. Het veroorzaakt braken, diarree, trillen, hyperactiviteit, stuipen, en uiteindelijk leverfalen. Zelfs in kleine hoeveelheden kan het dodelijk zijn. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine hij bevat en hoe giftiger. Hou chocolade dus ten allen tijde buiten het bereik van uw huisdieren. Niet alleen tijdens de kerstperiode, maar ook rond Pasen gebeuren er geregeld chocoladevergiftigingen.

Kerstpudding en vleespasteien bevatten vaak rozijnen, krenten en zijn dus net als druiven giftig voor honden. Hoe dit in zijn werk gaat, weten we niet, maar ook kleine hoeveelheden kunnen nierfalen en sterfte veroorzaken. Deze desserten zijn dus potentieel gevaarlijk.

Een kunstmatige zoetstof, xylitol zit vaak in snoep en kauwgom. Ook in tandpasta en mondwater. Het veroorzaakt bij de hond een sterke productie van insuline waardoor zijn bloedsuikerspiegel gevaarlijk zakt. Sufheid, braken en stuipen kunnen de symptomen zijn en vereisen snel optreden.

Uien kunnen bij de hond maagklachten veroorzaken. Het grootste probleem is echter dat ze de rode bloedcellen kunnen afbreken, waardoor de hond bloedarmoede krijgt. Soms pas enkele dagen na de opname. De ernst is afhankelijk van de hoeveelheid die ze opnemen. Rode of bruine urine na het eten van uien moet direct een alarmsignaal zijn. Een hond met bloedarmoede is ook moe, wil niet spelen of wandelen en het lijkt alsof hij depressief is.

Overeten of een indigestie kan snel een probleem zijn voor onze huisdieren vermits ze veel kleiner zijn dan wij. Maagklachten, een opgeblazen gevoel, en acute diarree kunnen simpel worden vermeden door niet te overdrijven met onze goede bedoelingen.

FeestDecoraties:

Allemaal heel leuk en gezellig, maar het moet wel veilig blijven voor onze huisdieren.

Kerstballen van glas die vallen en uiteenspatten in veel en scherpe fragmenten kunnen verwondingen veroorzaken. Plastic kerstballen kunnen een verstopping veroorzaken bij kapot knagen en inslikken.

Kerstslingers zijn lang en glinsterend en zeer aantrekkelijk voor katten. Inslikken kan weer een verstopping veroorzaken. Zelfs acuut verstikkingsgevaar is mogelijk.

Lichtjes fascineren vaak katten. Vaak proberen ze daarom in de boom te klimmen. Ze zouden zich zo kunnen verbranden aan de lampen of zichzelf elektrocuteren door op de kabels te kauwen. Meestal raken ze echter slechts verstrikt maar raken dan zo in paniek dat ze zichzelf kwetsen. Haal de kabels uit het stopcontact als de lampjes niet branden en bind kabels bijvoorbeeld uit de weg met tape.

Kaarsen worden enthousiast onderzocht als ze branden en leiden vaak tot brandwonden aan neus en pootjes. Laat ze nooit zonder toezicht branden!

Feestplanten:

Bijzonder sierlijk in huis in deze donkere dagen, maar soms zeer gevaarlijk voor dieren.

Kerstster veroorzaakt irritatie aan de mond, keel en maagwand. Veroorzaakt dus kwijlen en soms braken.

Hulst en maretak hebben bessen die maagklachten kunnen veroorzaken met ernstig braken tot gevolg.

Kerstbomen veroorzaken meerdere problemen. Echte bomen laten scherpe naalden vallen die kunnen irriteren. Ze kunnen tussen de pootjes prikken of perforaties veroorzaken bij inslikken. Kunstbomen van plastic kunnen een darmverstopping veroorzaken bij inslikken. Bomen besproeid met conserveermiddelen of kunstsneeuw kunnen ronduit giftig zijn. Er zijn zelfs gevallen gemeld waar het gietwater van een echte kerstboom teveel van deze producten bevatte en de dieren die ervan dronken ziek werden. De bomen zelf zijn dan weer onweerstaanbaar voor kittens en puppy’s. Zet de boom zeer stabiel vast en gebruik eventueel een traphekje om de toegang ertoe te ontzeggen.

Andere gevaren:

Inpakpapier is weinig toxisch, maar de felle kleuren kunnen vlekken in de mond veroorzaken die alarmerend zouden zijn. Er teveel van opeten zou wel een obstructie kunnen veroorzaken.

Lintjes zijn een gegeerd speelgoed voor katten. Als ze deze inslikken, is er ook weer gevaar voor een darmobstructie.

Potpourri geurt sterk en kan aantrekkelijk zijn voor huisdieren. Veroorzaakt bij inname braken en diarree. Meestal lost dit zich zelf op na enkele dagen, maar de gebruikte essentiële oliën kunnen erg giftig zijn.

Batterijen uit kerstspeelgoed en gadgets bevatten bijtende chemicaliën die ernstige brandwonden kunnen veroorzaken in de maag en darmen van uw huisdier.

Gepubliceerd door imkerijhetwaterbroek

Als dierenarts en natuurgids ben ik al veel bezig met de natuur en dieren. Maar ook in mijn vrije tijd hou ik van tuinieren en mijn vele huisdieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: