Opgepast voor het kruipertje!

Het is weer zo ver. Vanaf juni krijg ik ze weer gegarandeerd te zien. De kruipertjes! De meesten zien ze in de vacht van hun hond terwijl ik ze vooral aantref IN de hond. En het gaat deze keer niet over insecten zoals vlooien of andere parasieten. Het betreft hier eigenlijk een ‘vreemd voorwerp’. De grasaar in de voetzool of in de gehoorgang van de hond. Deze grasaren hebben namelijk weerhaakjes waarmee ze in de vacht van de hond blijven hangen en steeds verder kruipen. Het is deze eigenschap die de muizengerst de naam kruipertje gaf. Muizengerst of Hordeum murinum.

Deze week zag ik reeds twee honden met een pijnlijk oor. Plots zijn ze beginnen schudden met de kop volgens hun eigenaar en als men aan het oor wil raken, wordt dat als zeer pijnlijk ervaren. Om het aartje te verwijderen, dient de hond onder verdoving te worden gebracht. Dit om onverwachte bewegingen te vermijden tijdens de soms moeilijke extractie. Want hoe langer het aartje in het oor zit, hoe vaster het zich namelijk heeft gezet in de ondertussen ontstoken gehoorgang.

Maar ook het abcesje tussen de tenen van je hond, zou wel eens een grasaar kunnen bevatten. Ooit haalde ik een grasaar twintig centimeter hoger uit een hondenpootje. Volgens de eigenaar was het abces al weken bezig en onderaan begonnen.

Overal langs wegbermen te vinden.
De aartjes vliegen bij aanraking gewoon in stukjes als ze droog zijn.
Uit het oor gehaald.

Gepubliceerd door imkerijhetwaterbroek

Als dierenarts en natuurgids ben ik al veel bezig met de natuur en dieren. Maar ook in mijn vrije tijd hou ik van tuinieren en mijn vele huisdieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: