10.000 crocussen voor de bijen.

Zoals de meesten wel weten ben ik naast mijn praktijk ook steeds zelf bezig met allerlei eigen huisdieren. En als natuurgids is ook de plantenwereld mij zeer genegen. Maar ook als imker ben ik al vele jaren actief. Ik draag een enorme passie mee voor de honingbij. En het gaat de laatste jaren niet zo goed met de honingbij. Eigenlijk gaat het niet zo goed met veel insecten. Sinds de mens besloten heeft om zoveel mogelijk grond te verbergen onder een laag beton, sinds hij een hekel kreeg aan tuinieren en geen bladeren meer accepteert op zijn parkeerplaats, is het leven voor insecten een stuk moeilijker geworden. Planten en hagen worden vaak zo strak gesnoeid dat ze niet meer bloeien. Lindes en andere bijenbomen in de straat bevuilen onze auto’s met hun bloesem en bladeren.

Om hieraan te verhelpen, proberen vele imkerverenigingen in deze tijd van het jaar om pakketjes crocussen te verkopen. Crocussen bloeien namelijk op een moment in het voorjaar als er maar weinig te halen valt voor de honingbij. De imkers verkopen de crocussen waar hun bijen voordeel uit halen en de opbrengst gaat naar hun vereniging. Een les organiseren, een lokaal huren en verwarmen is namelijk niet gratis. De koper krijgt in het voorjaar een mooi bloemenveldje ter compensatie. Na de donkere wintermaanden vormt zich dan een kleurig tapijt van wel 50 crocussen. Echt iets om naar uit te kijken.

En ik doe er zelf nog wat bovenop. Vanaf 10 oktober en zo lang mijn voorraad strekt, krijgt elke betalende klant in mijn praktijk een zakje met 50 crocussen. Zomaar…? Neen, je moet wel beloven dat je ze wel degelijk gaat planten en wellicht moet je mijn verhaal over de bloemetjes en de bijtjes ook aanhoren.

Als je nog meer wenst te weten over mijn bijenhobby kan je ook terecht op mijn blog: Imkerij Het Waterbroek .

Gepubliceerd door imkerijhetwaterbroek

Als dierenarts en natuurgids ben ik al veel bezig met de natuur en dieren. Maar ook in mijn vrije tijd hou ik van tuinieren en mijn vele huisdieren.

2 gedachten over “10.000 crocussen voor de bijen.

    1. Ik heb het even nagekeken. De boshyacint krijgt voor honingbijen geen waarde toegekend. Maar ook de Crocus krijgt slechts een 2 voor stuifmeel en een 0 voor nectar. Alles hangt echter af van het feit of er op dat moment alternatieven zijn en van de hoeveelheid bloemen. Op een enkele bloem zie je geen bijen maar op een veldje is dat wel anders. Het gaat niet enkel over de honingbij. Er zijn nog veel andere insecten die hulp kunnen gebruiken en niet te vergeten: we genieten er zelf ook van!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: